در نرم افزار پاور پوینت، تمها (Themes) یک راه سریع و آسان برای تغییر طراحی اسلایدها میباشند. Themesیک ترکیب تنظیمات از پیش تعریف شدهی رنگها، فونتها و افکتها است. Themeهای مختلف نیز از بخشهای مختلف اسلاید استفاده میکنند. تمام عناصر یک تم با هم همخوانی دارند، به این معنی که شما نیاز نیست وقت خود را برای قالببندی ارائه خود صرف کنید .هر تم از طرحبندی اسلایدهای خاص خودش تبعیت میکند. این طرحبندیها روی سازماندهی محتوای اسلاید تأثیرگذار است. تمامی تمهای ارائه شده در نرم افزار PowerPoint در سربرگ Design گروه Themes قرار دارند.
سربرگ Design
از سربرگ Design برای تنظیمات ظاهری نظیر تم ها، سایز و پس زمینه اسلاید استفاده میشود.
گروه Themes
در گروه Themes از سربرگ Design شما گالری از تمها را مشاهده میکنید برای مشاهده تمام گالری روی فلش رو به پایین(More) کلیک کنید تا گالری باز شود، سپس با انتخاب هر یک از تم ها تم مورد نظر به تمام اسلایدهای فایل ارائهتان اعمال میشود. اگر تم اعمال شده مدنظرتون نبود میتوانید با انتخاب گزینه دیگر از گالری Theme اسلایدهایتان را تغییر دهید.
یه چیز جالب: در نظر داشته باشید که بعضی از تم ها همانند تصویر زیر ظاهر تم اسلاید عنوان با اسلایدهای دیگر متفاوت است.
اگر روی هر یک از تمهای گالری راست کلیک کنید، همانند تصویر زیر کادر منوی میانبر باز میشود.
Apply To All Slide: از این گزینه برای اعمال تم به تمام اسلایدها استفاده میشود. دقیقا مشابه زمانی که شما روی تمی کلیک میکنید و ان تم به تمام اسلایدهای شما اعمال میشود. همانند تصویر زیر تمام اسلایدها تم مشابه دارند.
Apply To Selected Slide: این گزینه برای اعمال تم به اسلاید انتخابی میباشد. پس اگر میخواهید تمی را فقط به اسلاید خاصی اعمال نمایید داخل آن اسلاید قرار گیرید سپس روی تم مورد نظر کلیک راست کرده و این گزینه را انتخاب کنید.
Delete: با انتخاب این گزینه نیز میتوانید تم را از گالری حذف نمایید. با انتخاب این گزینه کادری جهت تایید حذف تم از گالری باز می شود شما میتوانید با انتخاب Yes تمتان را حذف کنید یا با انتخاب No از حذف منصرف شوید.
گروه Variants
زمانی که شما تمی را به اسلایدتان اعمال میکنید در این گروه می توانید رنگبندیهای مختلف تمتان مشاهده کنید و تغییر دهید.
اگر گالری Variant را باز کنید شما در قسمت پایین گالری گزینههایی را مشاهده میکنید که برای تغییر و تنظیم مجموعه رنگ، فونت و جلوه ویژه استفاده میشود.
Color: میتوانید رنگ Themeمورد نظر را انتخاب و تغییرات لازم را اعمال کنید.
زمانی که مجموعه رنگ تم انتخابی شما مورد پسندتان نیست گزینهColor را انتخاب، تا کادر مجموعه رنگ باز شود، شما در این کادر مجموعه رنگها را مشاهده میکنید . با انتخاب هر یک، مجموعه رنگ به تم انتخابیتان اعمال میشود.
اگر این مجموعه رنگها مدنظرتون نیست میتوانید مجموعه رنگ خودتان را تعریف کنید. از کادر Color گزینه Customize Color را انتخاب، تا کادر Create New Theme Color باز شود.
سپس در کادر باز شده میتوانید برای هر قسمت رنگ مورد نظر را تنظیم و در قسمت کادر Name نام مجموعه رنگتان را وارد نمایید. برای ذخیره شدن مجموعه رنگتان گزینه Save را انتخاب کنید.
Fonts: میتوانید فونت Themeمورد نظر را انتخاب و تغییرات لازم را اعمال نمایید.
زمانی که فونت تم انتخابی شما مورد پسندتان نیست گزینه Font را انتخاب، از کادر فونت باز شده میتوانید، مجموعه فونتهای آماده را مشاهده میکنید . با انتخاب هر یک، مجموعه فونت به تم انتخابیتان اعمال میشود.
اگر این فونتها مدنظرتون نیست میتوانید مجموعه فونت خودتان را تعریف کنید. از کادر Font گزینه Customize Font را انتخاب، تا کادر Create New Theme Font باز شود. در کادر باز شده شما دو گروه Latin Text و Complex Text را مشاهده میکنید که به ترتیب برای تعریف فونت های لاتین و غیرلاتین (مثل فارسی) استفاده میشود.
Heading Font: از این قسمت برای تنظیم فونت برای جانگهدارعنوان استفاده میشود.
Body Font: انتخاب فونت از این قسمت به جانگهدارهای متنی اعمال میشود.
شما میتوانید در هر دو قسمت Latin Text و Complex Text این دو کادر فونت عنوان و متن را تنظیم نمایید. سپس در ادامه قسمت Name نام مجموعه فونتان را وارد کنید و در انتها با انتخاب گزینه Save مجموعه فونت ذخیره میشود.
Effect: میتوانید افکتهای جدیدی را به Themeخود اعمال کنید.
Background Styles: از این قسمت میتوانید یک سبک آماده انتخاب و به پسزمینه تمتان اعمال کنید. در این قسمت دو گزینه زیر وجود دارد.
گزینه Format Background: از این گزینه برای تنظیم پسزمینه برای اسلایدتان استفاده میشود که جلوتر در گروه Customize با این دستور آشنا میشوید.
گزینه Reset Slide Background: با انتخاب این گزینه پسزمینه تمهایتان حذف و به حالت پیشفرض برمیگردد.
وقتی که Themeای را شخصیسازی کردید (رنگ، فونت یا افکت را تغییر دادید) و مورد پسندتان قرار گرفت، میتوانید تغییرات تم را ذخیره نمایید تا بتوانید از آن Themeدر ساختن سایر ارائهها نیز استفاده نمایید. اگر صرفاً قصد دارید تا از Themeمربوطه در ارائه جاری استفاده نمایید نیازی به ذخیرهسازی نخواهید داشت.
برای ذخیره تم از گروه Theme روی فلش کنار گالری کلیک کنید تا گالری باز شود. سپس گزینه Save Current Themeرا کلیک کنید. پنجره Save Current Themeباز میشود. در کادر File Name نامی را برای Theme وارد نمایید و روی گزینه Save کلیک کنید. اکنون اگر گالری را از گروه Theme باز کنید ، خواهید دید که در قسمت Custom تم شما قرار گرفته است.
گروه Customize
دستور Slide Size
در طراحی و تدوین یک ارایه کاربردی، بنا به نوع ارایه، ممکن است بخواهید تا تغییراتی را در اندازههای اسلایدها و نوع قرارگیری آنها اعمال نمایید. این تغییرات شامل تغییراتی در جهت قرارگیری اسلایدها به صورت استاندارد (Standard)، اسلاید عریض (Wide Screen) و همچنین تغییر در اندازه اسلایدها میباشد.
برای تغییر اندازه و جهت قرارگیری اسلایدها از پانل Design و بخش Customize گزینه Slide Sizeرا انتخاب نمایید.روی گزینه Slide Size کلیک کنید تا کادر تنظیمات سایز اسلاید باز شود.
- بخش Orientation: از این بخش برای تنظیمات جهت اسلایدها و صفحات یادداشت استفاده می شود.
- بخش Slides: شامل دو گزینه میباشد. از گزینه Portrait برای نمایش اسلاید به صورت ایستاده و طولی، گزینه Landscape برای نمایش اسلاید به صورت خوابیده وعرضی استفاده میشود.
- بخش Notes, Handouts & Outline: از این گزینه برای نحوه قرارگیری کادر یادداشت بصورت طولی یا عرضی در حالت نمایش Note Page استفاده میشود.
- بخش Slide Size For: در این قسمت شما میتوانید سایزهای پیشفرض اسلاید را از منوی کشویی این دستور انتخاب نمایید.
- بخش Width: همانطور که از نام این گزینه پیداست برای تغییر اندازه عرض اسلایدها به کار میرود.
- بخش Height: این بخش برای تنظیم اندازه اسلاید در جهت طولی استفاده می شود.
- بخش Number Slide For: توسط این گزینه میتوانید شمارهگذاری اسلایدها را از شماره دلخواه خود آغاز نمایید.
یه چیز مهم: در صورتی که میخواهید سایز اسلایدتان را تغییر دهید میبایست از توانایی ویدئو پروژکتور برای نمایش سایز مورد نظر بخصوص حالت Widescreenمطمئن باشید. بهتر است قبل از تغییر سایز اسلایدها ویدئو پروژکتور را برای نمایش سایز مورد نظر تست کنید. در صورتی که اطلاعات خاصی در مورد ویدئو پروژکتور و تنظیمات آن ندارید، بهتر است از حالت سایز استاندارد استفاده کنید.
تنظیم پسزمینه اسلاید(Format Background)
از سربرگ Design گروه Customize گزینه Format Background را انتخاب کنید. با انتخاب این دستور کادر Format Background در سمت راست نرمافزار نمایش داده میشود در این قسمت شما میتوانید تنظیمات پسزمینه را انجام دهید.
- گزینه Solid Fill: برای تنظیم یک رنگ ثابت برای اسلایدتان استفاده کنید. از قسمت کادر Color رنگتان را انتخاب نمایید.
- گزینه Gradient Fill: شیبرنگ را بعنوان پس زمینه اسلاید می توانید تنظیم کنید. طبق توضیحات در مقالههای آموزشی قبلی شیب رنگتان با تنظیم Stop ساخته میشود. پس تعداد Stop هایتان را مشخص کنید و رنگ هر Stop را از قسمت Color تعیین نمایید.
- گزینه Picture Or Texture Fill: برای تنظیم عکس یا تصویر بافتی بعنوان پسزمینه استفاده میشود. از قسمت File عکستان را برای پسزمینه انتخاب کنید و همینطور از قسمت کادر روبروی گزینه Texture تصویر بافتیتان را برای پس زمینه اسلاید انتخاب نمایید.
- گزینه Pattern Fill: برای اعمال الگو بعنوان پسزمینه استفاده کنید. با انتخاب این گزینه لیستی از الگوها را در این کادر مشاهده میکنید سپس میتوانید الگوی مورد نظرتان را انتخاب نمایید تا بعنوان پسزمینه اسلاید قرار گیرد.
- گزینه Hide Background Graphics: در صورتی که شما تمی را به اسلایدتان اعمال کرده باشید ممکن است تم انتخابی شما شامل گرافیک باشد اگر تمایل دارید هنگام تنظیم پسزمینه گرافیک تمتان نمایش داده نشود و مخفی شود این گزینه را تیک بزنید. در غیر این صورت با تنظیم پسزمینه گرافیک نیز نمایش داده میشود.
- Apply To All: با انتخاب هر یک از دستورات برای تنظیم پسزمینه اسلایدتان، تغییرات فقط به اسلاید انتخاب شده اعمال میشود. برای اعمال تغییرات به تمام اسلایدها از این گزینه استفاده نمایید.
- Reset Background: با انتخاب این دستور تمام تغییرات اعمال شده به پسزمینه اسلایدها حذف شده و به حالت پیشفرض بر میگردد.
تنظیمات مربوط به سربرگ Design ، تم ها و پس زمینه های مختلف به کمک قابلیت هایی که در بالا به آن ها اشاره شد قابل تغییر است. استفاده از این امکانات می تواند به صفحات شما حس و حالی متفاوت ببخشید و برای کاربر جذاب تر شود. سعی کنید هارمونی رنگ ها و تصاویر را در طول پروژه رعایت کنید . به یاد داشته باشید در تمام مراحل تولید محتوای الکترونیکی تیم پشتیبانی آنلاین آتیوا همواره برای کمک به شما عزیزان آماده است. همچنین برای کسب اطلاعات تکمیلی درباره پاورپوینت می توانید به راهنمای وبسایت مایکروسافت نیز مراجعه فرمایید.
چه پس زمینه ای مناسب است ؟
به نظر شما برای انواع پروژه های پاورپینت چه پس زمینه ای مناسب است ؟ آیا انتخاب نوع پس زمینه به سلیقه مخاطب و گروهی که قصد طراحی پروژه را برایشان دارید مرتبط است؟
نظرات و تجربیات ارزشمند خود را با ما و سایر کاربران آتیوا در میان بگذارید.