ابزارهای موجود در نرم افزار word به قدری کاربردی هستند که به کمک آن ها جزئی ترین تغییرات و ویرایش های دلخواه خود را می توانید روی متن ها اعمال کنید. در این بخش به معرفی ابزارهای ویرایش متن زبانه Home برای قالب بندی و انتخاب فونت نوشته، می پردازیم.
زبانه ی Home، ( خانه ) ، ابزاری را که برای این آموزش نیاز داریم در خود جای داده است . با کلیک روی این زبانه می توانید گزینه ها مربوط به ویرایش متن را مشاهده کنید.
ابزارهای ویرایش متن زبانه Home ( قالببندی متن )
به انجام کارهایی مانند تعیین نوع قلم، سایز و رنگ آن، سبک قلم (مورب، ضخیم، زیر خطدار) و غیره قالببندی متن میگویند. برای قالببندی متن دستورهای مختلفی وجود دارد که در ادامه با آن ها آشنا میشویم.
تغییر نوع قلم (Font)
ابزارهای گروه font یکی از ابزارهای ویرایش متن زبانه Home می باشد که کاربرد فراوانی دارد. فونت همان سبک و طرح نوشتن حروف میباشد. در این بخش لیست قلمهای نصب شده بر روی سیستم را مشاهده میکنید و میتوانید قلم مورد نظرتان را انتخاب نمایید. برای تغییر فونت، ابتدا متنی که میخواهید نوع قلم آن را تغییر دهید را انتخاب نمایید سپس با یکی از روشهای زیر نوع قلم نوشتههایتان را تغییر دهید.
– از سربرگ Home گروه Font منوی کشویی کادر Font را باز کرده و از لیست فونتهای باز شده نوع قلم خود را انتخاب نمایید.
– روی متن انتخابی کلیک راست کنید، منوی میانبر دستورات قالببندی متن و پاراگراف نمایش داده می شود، از منوی میانبر ظاهر شده منوی کشویی کادر Font را باز کرده و از لیست ظاهر شده نوع قلمتان را انتخاب نمایید.
یه چیز جالب: با انتخاب متن منوی میانبر قالببندی به طور خودکار، به صورت نیمه شفاف در کنار متن ظاهر خواهد شد.
– با استفاده از پنجره Font، پنجره فونت را با یکی از شیوههای زیر میتوانید باز نمایید:
• روی سند راست کلیک کرده و از منوی میانبر باز شده گزینه Font را انتخاب نمایید.
• از سربرگ Home گروه Font، گوشه پایین سمت راست گروه روی فلش اریب رو به پایین کلیک نمایید، پنجره فونت باز میشود.
• فشردن کلید ترکیبی Ctrl + D یا Ctrl + Shift +F
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید این پنجره دارای دو سربرگ Font و Advanced میباشد. در سربرگ Font شما برای تغییر نوع قلم دو قسمت Complex Script (برای زبان غیرانگلیسی مثل فارسی) و Latin Text(برای زبان انگلیسی) را مشاهده میکنید. با توجه به متن انتخابیتان از این دو قسمت میتوانید وارد منوی کشویی کادر Font شده و نوع قلمتان را تغییر دهید، و در آخر روی گزینه Ok کلیک کنید تا تغییرات اعمال شود.
یه چیز جالب: این را مد نظر داشته باشید، زمانی که شما داخل متنتان هم متن انگلیسی و هم فارسی تایپ کردهاید برای تنظیمات (نوع قلم، سایز قلم و سبک قلم) اگر بخواهید از طریق گروه فونت یا منوی میانبر قالببندی اقدام کنید کار برایتان سخت میشود و شما باید هر سری متن انگلیسی و فارسی را جداگانه انتخاب کنید و تنظیمات را برایش انجام دهید. ولی اگر از پنجره فونت برای تنظیمات استفاده کنید میتوانید همزمان برای متن فارسی و انگلیسی انتخابیتان تنظیمات فونت را انجام دهید.
اندازه فونت (Font Size)
در ادامه آموزش ابزارهای ویرایش متن در زبانه Home به مبحث تغییر امدازه فونت بر می خوریم. برای تغییر سایز نوشته به ترتیب زیر عمل کنید.
– از سربرگ Home گروه Font منوی کشویی کادر Font Size را باز کرده و از لیست اندازههای باز شده سایز قلم خود را انتخاب نمایید.
– روی متن انتخابی کلیک راست کنید، از منوی میانبر ظاهر شده منوی کشویی کادر Font Size را باز کرده و سایز قلمتان را انتخاب نمایید.
– از طریق پنجره Font ، کادر Font Size سایز قلم نوشتههای انگلیسی و غیر انگلیسی را تغییر دهید.
یه چیز مهم : در صورتی که بخواهید اندازهای را انتخاب کنید که در لیست Font Size موجود نیست، میتوانید اندازهی مورد نظر را خودتان در کادر وارد نمایید و کلید Enter را فشار دهید تا اعمال شود.
Increase Font Size: با هر بار انتخاب این دستور یک واحد (طبق واحدهای Font Size) اندازه قلم افزایش پیدا میکند. کلید ترکیبی معادل این دستور Ctrl + > میباشد.
Decrease Font Size: با هر بار انتخاب این دستور یک واحد اندازه قلم کاهش مییابد. کلید ترکیبی معادل این دستور Ctrl + < میباشد.
سبک نگارش فونت Font Style
با سبکهای نوشتاری میتوان متن را متفاوت کرد. در زیر با انواع سبکها آشنا میشوید:
سبک معمولی Regular: این سبک، سبک پیشفرض نرمافزار میباشد. در این سبک حروف بصورت معمولی نمایش داده میشود.
سبک ضخیم Bold: این سبک، حروف را بصورت ضخیم وتوپر نمایش میدهد. با علامت اختصاری (B) نمایش داده میشود.
سبک زیرخطدارUnderline: این سبک، متن را زیر خطدار میکند. با علامت اختصاری (U) نمایش داده میشود.
سبک مورب Italic: از این سبک برای مورب و کج کردن متن استفاده میشود. با علامت اختصاری (I) نمایش داده میشود.
برای اعمال کردن این سبکها به متن، از روشهای زیر اقدام نمایید:
• از طریق پنجره Font میتوانید برای هر یک از متنهای انگلیسی و غیر انگلیسی بطور جداگانه هر یک از سبکها را اعمال نمایید.
• با کلیک راست کردن روی سند با استفاده از منوی میانبری که ظاهر میشود میتوانید سبک مورد نظر را انتخاب نمایید.
• با استفاده از گروه Font نیز میتوانید سبک مورد نظرتان را انتخاب کنید.
• از کلید ترکیبی Ctrl + B برای دستور Bold ، کلید ترکیبی Ctrl + I برای سبک Italic و همینطور از کلید ترکیبی Ctrl +U برای سبک Underline استفاده میشود.
یه چیز مهم: زمانی که شما از سبک Underline برای زیرخطدار کردن متن استفاده میکنید در گروه Font کنار سبک U یک فلش روبه پایین وجود دارد.
میتوانید با باز کردن منوی کشویی از لیست باز شده نوع خط را انتخاب نمایید و با استفاده از دستور Underline Color میتوانید رنگ خط را تغییر دهید و اگر میخواهید تنوع خط بیشتری را مشاهده کنید روی گزینه More Underlines… کلیک کنید تا پنجره Font باز شده و در قسمت Underline Style لیست انواع خطوط را مشاهده کرده و نوع خط مورد نظرتان را انتخاب نمایید.
تغییر رنگ قلم Font Color
برای تغییر رنگ قلم ابتدا متنتان را انتخاب نمایید سپس یکی از روشهای زیر را برای تغییر رنگ انتخاب نمایید.
– از گروه Font دستور Font Color را انتخاب نمایید.
– با راست کلیک کردن در سندو از منوی میانبر ظاهر شده دستور Font Color را انتخاب نمایید.
– پنجره Font را باز کرده و از قسمت All Text با دستور Font Color میتوانید رنگ متنتان را تغییر دهید.
با استفاده از هر یک از روشهای بالا Font Color را انتخاب کنید یک پالت رنگ را مشاهده میکنید، میتوانید یکی از رنگها را انتخاب کنید.
اگر رنگ مورد نظرتان در این مجموعه رنگ مشاهده نمی کنید دستور More Colors را انتخاب کنید کادر Color باز شده و در این قسمت دو سربرگ Standard , Custom وجود دارد از سربرگ Standard می توانید رنگ مورد نظرتان را انتخاب یا از سربرگ Custom رنگ دلخواهتان را با استفاده از سه رنگ اصلی Rgb بسازید.
و همچنین میتوانید از قسمت Font Color با استفاده از دستور Gradient یک شیب رنگ را برای متنتان انتخاب نمایید.

هایلایت کردن متن Text Highlight Color
زمانی که قسمتی از متن برایتان مهمتر و خاصتر میباشد، نیاز دارید آن قسمت را مشخص کرده و علامت بزنید برای این کار شما میتوانید از ماژیک هایلایتر استفاده کنید در نرمافزار Word نیز معادل این کار دستوری بنام Text Highlight Color وجود دارد با استفاده از هر یک از روشهای زیر میتوایند این دستور را انتخاب نمایید:
– روش اول از طریق سربرگ Home گروه Font دستور Text Highlight Color را انتخاب نمایید.
– همچنین با راست کلیک کردن روی سند، از منوی میانبر ظاهر شده دستور Text Highlight Color را انتخاب نمایید.
با انتخاب این دستور لیستی از رنگها در اختیارتان قرار میگیرد، دو روش برای هایلایت کردن متنتان وجود دارد:
– ابتدا متن را انتخاب نمایید سپس دستور Text Highlight Color را باز کرده و رنگ مورد نظر را انتخاب نمایید.
– روش دیگر ابتدا رنگ مورد نظر را از دستور Text Highlight Color انتخاب کنید، اشاره گر تبدیل به ماژیک شده، سپس روی هر قسمت از متنتان که میخواهید هایلایت شود درگ نمایید. برای اینکه اشارهگر شما از حالت ماژیک خارج شودکلید Esc را فشار دهید یا گزینه Stop Highlighting را انتخاب نمایید.
برای اینکه متن هایلایت شده را از حالت هایلایت خارج کنید
– میتوانید ابتدا متن هایلایت شده را انتخاب سپس از قسمت دستور Text Highlight Color گزینه No Color را انتخاب نمایید.
– یا اینکه از قسمت دستور Text Highlight Color گزینه No Color را انتخاب کرده، اشارهگر تبدیل به ماژیک شده و روی قسمتهای هایلایت شده درگ کنید تا از حالت هایلایت خارج شود. طبق توضیحات بالا میتوانید اشارهگر را از حالت ماژیک خارج نمایید.
بزرگ و کوچک کردن حروف لاتین Change Case
همانطور که میدانید، در تایپ انگلیسی ما از حروف بزرگ و کوچک استفاده میکنیم ، زمانی که تایپ میکنید اگر بخواهید مدام بین حروف بزرگ و کوچک با خاموش و روشن کردن caps lock جابجا شوید ممکن است تمرکزتان کم شده و سرعت تایپ پایین بیاید و یا اینکه یادتان رفته باشد و قوانین حروف بزرگ و کوچک را در تایپ انگلیسی رعایت نکرده باشید.
نرم افزار word دستوری بنام change case را برای راحتتر کردن کارتان در اختیارتان قرارداده است، شما بعد از تایپ متن انگلیسیتان میتوانید هر قسمت از متن یا تمام متن را که نیاز به ویرایش دارد را انتخاب کنید و با استفاده از این دستور متنتان را به حروف بزرگ و کوچک تبدیل نمایید. برای انتخاب این دستور از سربرگ home گروه font دستور change case را انتخاب نمایید.
بعد از انتخاب این دستور لیستی از گزینهها ظاهر شده که در ادامه با این گزینهها آشنا می شویم:
– Sentence case: با انتخاب این دستور، اولین حرف هر جلمه ی متن انتخابی را تبدیل به حرف بزرگ می کند و بقیه حروف جمله حرف کوچک می باشد.
– lower case: با انتخاب این دستور تمام متن انتخابی به حروف کوچک تبدیل می شوند.
– UPPER CASE: در متن انتخاب شده، تمام حروف به حرف بزرگ تبدیل می شود.
– Capitalize Each Word: در متن انتخاب شده، حرف اول همه ی کلمات را به حروف بزرگ تبدیل کرده و بقیه حروف هر کلمه کوچک می باشد.
– tOGGLE cASE: با انتخاب این گزینه، در متن انتخاب شده حرف اول هر کلمه حروف کوچک و بقیه حروف کلمات حرف بزرگ می باشد.
جلوههای ویژه Effect
در میان ابزارهای ویرایش متن زبانه Home ، گزینه ی جلوه های ویژه ( Effect ) از اهمیت بالایی برخوردار است. بعضی مواقع برای جلب توجه خواننده و مهمتر نشان دادن بعضی از قسمتهای متنتان از جلوههای ویژه مانند سایهگذاری، برجستهنویسی و … استفاده میشود.
برای اعمال جلوههای ویژه، ابتدا متنتان را انتخاب نمایید، سپس با شیوههایی که توضیح دادیم پنجره فونت را باز کنید. شما لیستی از انواع جلوههای ویژه را در قسمت effect مشاهده میکنید. با تیک زدن هر یک از جلوههای ویژه، آن جلوه ویژه را به متنتان اعمال نمایید، همچنین در قسمت preview میتوانید پیشنمایش جلوه ویژهتان را مشاهده نمایید. در ادامه با انواع جلوههای ویژه آشنا میشویم:
Strikethrough: روی متن یک خط افقی کشیده میشود.این دستور در گروه font نیز قرار دارد.
Double strikethrough: دوخط افقی روی متن کشیده میشود.
Superscript: متن را بالاتر از خط زمینه و کوچکتر نشان میدهد (همانند اندیس بالا، تواننویسی)، این دستور در گروه font نیز قرار دارد.
Subscript: متن را پایینتر از خط زمینه و کوچکتر نشان میدهد (همانند اندیس پایین)، این دستور در گروه font نیز قرار دارد.
Small caps: کلیهی حروف انگلیسی را به حروف بزرگ تبدیل میکند و حروفی که در اصل بزرگ بودهاند، کمی بلندتر و بزرگتر دیده میشود.
All caps: تمامی حروف کوچک را بزرگ نمایش میدهد.
Hidden: باعث میشود متن انتخابی مخفی شود.
ابزارهای ویرایش متن زبانه Home ( حذف قالب بندی )
ممکن است بعد از قالببندی متنتان پشیمان شده و بخواهید متنتان را به قالببندی پیشفرض برگردانید، از دستور Clear All Formatting برای حذف قالب اعمال شده به متن میتوانید استفاده کنید. برای انتخاب این دستور از سربرگ home گروه font دستور Clear All Formatting را انتخاب نمایید.
مواردی که در بالا به آن ها اشاره شد، به صورت کامل برای آشنایی با ابزارهای ویرایش متن زبانه Home ( قالب بندی و فونت ) برای شما عزیزان گرداوری شده است. نرم افزار word در زمینه ویرایش متن امکانات فوق العاده ای دارد که با تمرین و تکرار باید به آن ها مسلط شوید.
در صورتی که علاقه مند به استفاده از جدیدترین نسخه ی نرم افزار ورد هستید ، می توانید از لینک زیر اقدام به دانلود آن نمایید.
دانلود جدیدترین نسخه ی نرم افزار word
به نظر شما کدامیک از ابزارهای ویرایش متن زبانه Home کاربرد بیشتری دارند ؟
میزان استفاده ی شما از ابزارهای ویرایش متن زبانه Home چقدر است ؟ آیا کاربر حرفه ای word هستید ؟ یا به تازگی قصد شروع به کار با این نرم افزار را دارید؟ تجربیات خود را هنگام استفاده از ابزار ویرایش متن برای ما و سایر کاربران آتیوا بنویسید.