نرم افزار پاورپوینت برای همه نوع ارائه، امکانات خاصی را در نظر گرفته است. در این آموزش قصد داریم به نحوه استفاده از SmartArt در PowerPoint بپردازیم. به کمک این گزینه می توانید دیاگرام های گرافیکی با موضوعات محتلف رسم کنید.
استفاده از SmartArt در PowerPoint
برای نمایش ترتیب دستورالعملها، فرآیند انجام کار، سلسله مراتب سازمانی و غیره میتوان از اشکال گرافیکی استفاده کرد. برای انجام این کار از موجود در قسمت SmartArt استفاده میشود.
برای استفاده از SmartArt در PowerPoint ابتدا در اسلاید مورد نظر قرار گیرید. سپس از سربرگ Insert گروه Illustration گزینه SmartArt را انتخاب کنید.
با انتخاب این گزینه کادر Choose A SmartArt Graphic همانند تصویر زیر باز میشود.
در سمت چپ کادر باز شده، شما لیستی از انواع مختلف SmartArt را مشاهده میکنید. با انتخاب هر یک از SmartArtها شما انواع آن را در قسمت وسط کادر مشاهده میکنید و میتوانید با توجه به نیازتان، SmartArtمورد نظرتان را انتخاب کنید.
در این قسمت یه معرفی اجمالی از این تصاویر هوشمند داریم:
- List (لیست): برای نشان دادن انواع لیست میتوان از این این نوع تصویر هوشمند (List) استفاده نمود.
Process (پروسه/روند):برای نمایش پروسه یا روند(Process) ، برای نشان دادن مراحل انجام کار یا یک فرایند میباشد.
- Cycle (سیکل/چرخه): برای نشان دادن روندهای سیکلی و چرخهها میتوان از تصویر هوشمند سیکل (Cycle) استفاده کرد.
- Hierarchy (درختی/شاخهای): نمودارهای درختی در Smart Art برای نمایش دستهبندیها و فلوچارتها بسیار کاربردی هستند، میتوانید برای نمایش مراحل مختلف یک پروژه از این نوع تصویر هوشمند استفاده کنید.
- Relationship (رابطه ای/تعامل): برای نشان دادن ارتباط پارامترهای مختلف یک پروژه با یکدیگر میتوان از تصویر هوشمند، از نوع رابطهای (Relationship) در SmartArt استفاده نمود.
- Matrix (ماتریس): از تصاویر هوشمند نوع ماتریسی (Matrix) برای نمایش تعدادی پارامتر در کنار یکدیگر استفاده میشود.
- Pyramid (هرم): نمودارهای نوع هرمی (Pyramid) در Smart Art برای نشان دادن سلسله مراتب و یا طبقهبندی اطلاعات استفاده میشود.
همانطور که گفتیم با توجه به نیازتان نوع SmartArt را تعیین کنید.
ما در اینجا برای آموزش یک نمونه از SmartArt درختی را انتخاب کردیم. بعد از انتخاب SmartArt ، به صورت زیر در اسلاید درج میشود.
بعد از درج شدن SmartArt نوار ابزار SmartArtدر نوار ریبون فعال میشود که شامل دو سربرگ Design و Format میباشد.
افزودن متن در Shape های SmartArt
در ابتدا SmartArt را انتخاب کنید بعد از انتخاب، کادرمتنی در کنار SmartArt همانند تصویر زیر نمایش داده میشود. در صورتی که کادرمتنی را مشاهده نمیکنید روی مثلث کوچک سمت چپ که در تصویر مشخص شده است کلیک کنید تا کادر متنی ظاهر شود.
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید به ازای هریک از اشکال در SmartArtیک بالت در قسمت کادر متنی وجود دارد شما میتوانید کنار بالت مربوطه کلیک کنید و شروع به تایپ متن کنید. و یا اینکه می توانید روی هرکدام از اشکال دابل کلیک کنید و شروع به تایپ متنتان کنید.
آشنایی با سربرگ Design ابزار SmartArt
شما برای مدیریت و سازماندهی SmartArt می توانید از سربرگ Design استفاده کنید. در ادامه با قسمتهای کاربردی این بخش آشنا میشویم.
گروه Create Graphic
- گزینه Add Shape: برای اضافه کردن اشکال بیشتر به تصویر هوشمند استفاده میشود. این نکته را باید در نظر بگیرید که با توجه به نوع SmartArtتان این گزینه ممکن است فعال یا غیرفعال باشد و حتی گزینههای این دستور ممکن است کم یا زیاد شود.
- Add Shape After: یک شکل بعد از شکل انتخابی قرار میگیرد.
- Add Shape Before: شکل جدید قبل از شکل انتخابی اضافه شود.
- Add Shape Above: بالای شکل انتخابی شکل جدید درج شود.
- Add Shape Below: شکل جدید زیر شکل انتخابی قرار گیرد.
- گزینه Add Bullet : با استفاده از این گزینه میتوان یک نماد گرافیکی قبل از متن درج کرد.
- گزینه Text Plan: از این گزینه برای نمایش یا عدم نمایش کادر متنی در کنار SmartArt استفاده میشود.
- گزینه Right To Left: جهت SmartArt را از راست به چپ میکنید. جهت پیش فرض قرارگیری اشکال در SmartArt چپ به راست است.
- گزینه Promote: برای ارتقای مرتبه ی(سطح) شکل به یک سطح بالاتر استفاده میشود.
- گزینه Demote: دقیقا برعکس Promote عمل میکند، برای کاهش مرتبه به یک سطح پایینتر استفاده میشود.
اگر به تصویر زیر دقت کنید با توجه به نمودار درختی نمونهای که در بالا قرار داده بودیم، با دستور Promote ما کادر گزینه (SmartArt) را یک مرتبه افزایش رتبه دادیم و یک سطح به سمت بالا حرکت کرد و به همین شکل کادر گزینه (Word) را با دستور Demote یک مرتبه کاهش سطح داشتیم و به ردیف پایین انتقال دادیم.
- گزینههای Layout ، Promote و Demote برای فقط بعضی از انواع SmartArtها فعال میباشد و قابل استفاده است.
- گزینه Move Up و Move Down: برای بالا و پایین کردن مرتبه شکل در همان سطح که قرار دارد استفاده میشود.
گروه Layout
از این گروه برای تغییر مدل SmartArt استفاده میشود. نوع SmartArt تغییر نمیکند با توجه به همان نوع میتوانید مدلهای دیگر را برایش انتخاب کنید. با تغییر مدل تصویر هوشمند محتویات، قالببندیها و… هیچگونه تغییری نمیکند و فقط مدل ظاهری SmartArt همانند تصویر زیر تغییر میکند.
گروه SmartArt Style
از این گروه برای تغییر سبک ظاهری تصویر هوشمند استفاده میشود. از گزینه Change Color میتوانید برای تغییر مجموعه رنگ SmartArtتان استفاده کنید و از گالری برای اعمال سبکهای آماده با جلوههای ویژه متنوع استفاده میشود.
گروه Reset
- گزینه Reset Graphic: اگر از تغییراتی ظاهری که روی SmartArt اعمال کردید پشیمان شدهاید، با انتخاب این دستور تصویر هوشمندتان به حالت اولیه بر میگردد.
- گزینه Convert: در این قسمت دو گزینه وجود دارد اگر گزینه Convert To Text را انتخاب کنید SmartArt تبدیل به متن میشود و همچنین با انتخاب گزینهConvert To Shape تصویر هوشمندتان تبدیل به یک شکل معمولی میشود.
سربرگ Format
از این سربرگ برای قالببندی ظاهری اشکال تصاویر هوشمند استفاده میشود.
با این سربرگ شما قبلا در قسمت آموزش ترسیم اشکال در نرم افزار آشنا شدهاید.
در اینجا دستورات اختصاصی این محیط و همچنین توضیح مختصری جهت یادآوری گروهها داده میشود.
یه نکته مهم: برای کار کردن با این سربرگ باید مشخص کنید تغییرات به کدام قسمت اعمال شود به SmartArt یا به تک تک اشکال داخل SmartArt اعمال شود. شما حتی میتوانید هر یک از اشکال را به تنهایی انتخاب کنید یا با کلید Ctrl چند شکل را انتخاب کنید و تنظیمات را انجام دهید.
- گروه Shapes: از دستور Change Shape این گروه برای تغییر مدل اشکال استفاده میشود. از دستور Larger برای بزگتر کردن اندازه شکل استفاده میشود، همچنین از دستور Smaller برای کوچکتر کردن شکل استفاده میشود.
نکته: مد نظر داشته باشید با بزرگتر یا کوچکتر شدن هر یک از اشکال کل تصویر هوشمند تغییر می کند.
- گروه Shape Style: در این گروه میتوانید از سبکهای آماده و یا با تعریف کردن سبک جدید برای اشکالتان پس زمینه، خط دور شکل و جلوه ویژه اعمال کنید.
- گروه Wordart Style: برای تبدیل متن تصویر هوشمند به یک متن هنری از این گروه استفاده میشود. میتوانید از گالری سبکهای آماده استفاده کنید یا خودتان با استفاده از دستورات این گروه سبکتان را تعریف کنید.
- از گروه های Arrange و Size بترتیب برای مرتبسازی و تغییر اندازه اشکال SmartArt استفاده میشود.
استفاده از انواع دیاگرام ممکن است برای تمام پروژه ها الزامی نباشد. اما بهتر است با آن آشنا باشید تا در مواقع ضروری از مزیت های استفاده از آن بهره مند شوید. کار کردن با انواع دیاگرام ها راحت است به شرطی که به خوبی تمرین کنید و مدل های مختلف آن را برای خود رسم کنید. در صورتی که در هر مرحله از انجام کار و تمرین های خود به مشکل برخوردید به یاد داشته باشید، تیم پشتیبانی آتیوا همیشه برای کمک شما آماده است، همچنین می توانید به راهنمای مایکروسافت در این زمینه مراجعه نمایید.
اگر به عنوان یک طراح با تحربه در حال تماشای این پست هستید، لطفا تجربیات ارزشمند خود را با ما و سایر کاربران آتیوا در رابطه با دیاگرام ها به اشتراک بگذارید.